lunes, 20 de febrero de 2017


El vinté dia de pràctiques.

L’expedició a Més enllà del mur encara continua. Estic content perquè ja hem començat a actuar. Des de fa una setmana que actuem i ajudem els joves rebels a resoldre els seus dubtes. El que més em satisfà, tant a mi com a la meua companya, és que són els mateixos rebels que ens demanen ajuda. Generalment, són magnífics.

No obstant això, el que més em crida l’atenció, és l’actitud d’uns pocs joves rebels que, des de que els he observat, manifesten una positura negativa vers el nostre comandant i les seues explicacions, així com la matèria que explica.

Amb això últim, veig que hi ha alguns joves rebels que expressen rebuig, fins i tot, odi cap a la nostra llengua i la matèria que se n’ocupa. Un dels molts exemples d’aquest rebuig és el que ha succeït avui en un indret de Mur endins. M’explique, ha entrat una companya de la Guàrdia de la nit. Pel que es veia, la seua funció consisteix en orientar els joves rebels. Els ha recordat (en la nostra llengua) que la setmana vinent vindria a fer-los una xerrada sobre les opcions que poden triar en acabar el curs. Un grupet de joves rebels, s’han pronunciat dient que aqueixa xerrada fóra en castellà i no en valencià. Tot seguit, uns altres rebels han defensat el comentari que els primers han fent. Amb això, la companya de la Guàrdia de la nit amb funció d’orientar els ha explicat que conèixer la nostra llengua és molt important perquè la demanaran allà on vegen a treballar; a més, que cal obrir-se la ment; i també, que és la nostra llengua i es parla al país on està situat el Mur. En fi, bons arguments ha donat per tal de justificar perquè no cal fer la futura xerrada en una altra llengua que no siga el valencià.

Amb l’ocorregut, em fa pensar per què molts joves rebles (i no sols joves rebles, sinó certes persones en general) senten aquest rebuig, o aquest odi, cap al català? Per què no volen estudiar (ni sentir i escoltar, que és pitjor) la llengua del territori? Personalment, crec que és enriquidor vages on vages estudiar amb la llengua del territori.
En fi, per sort, és una minoria de joves rebels de Més enllà del mur que pensa així i que manifesta aquest rebuig.

1 comentario: